torsdag 28. mars 2013

Reklame og AIDA-prinsippet


Reklamen har i oppgave å påvirke oss til å kjøpe produktet som blir reklamert for.

Reklamen trenger ikke nødvendigvis å være synlig, den kan også være skjult. Reklame som er skjult kalles enkelt og greit for "skjult reklame". En "skjult reklame" kan f.eks. forekomme i et intervju som blir gjort. Intervjuobjektet kan være en skiløper og holder skiene sine i hånden, mens intervjuet blir gjort. Dette kan være en form for skjult reklame.

Reklamen har som oftest en bestemt målgruppe. Målgruppe er hvem reklamen skal nå ut til. En målgruppe kan f.eks. være ungdom. Hvis det er ungdom som er målgruppen for reklamen er språket tilpasset ungdom, og har kanskje noen sleng ord som ungdommen bruker.

Reklame lages etter AIDA-prinsippet.
Attention - å skape oppmerksomhet om produktet
Interest - å få folk interessert i produktet
Desire - å skape et ønske om å eie produktet
Action - å få folk til å kjøpe produktet. Slik at det ikke bare blir med tanken

Reklamen om lano håndsåpe er en reklame som har barn, ungdom som målgruppe. Virkemidlene som er brukt i reklamen er humor, familie og felleskap og språket er tilpasset barn og unge. 

Av: Marion Hogstad

fredag 22. mars 2013

Reklame og AIDA-prinsippet

Oppgave på skolen om å skrive ned hva vi har lært om reklame og forklaring av AIDA-prinsippet.

Ønsker du å selge et produkt er det å reklamere for det en veldig god måte til å få folk til å oppdage og kjøpe produktet ditt. Du kan enten ha reklame på tv, radio, plakat eller du kan få reklamen din skjult. Skjult reklame vil si at du ikke tenker over at det du ser på er reklame. Tenkt deg et program på tv hvor programlederen har en flaske Imsdal i hånden. Normalt sett er dette noe vi ikke tenker over, men dette kan være skjult reklame. Det å se kjente personer ha forskjellige ting, får oss automatisk litt mer oppmerksom på tingene, og får oss kanskje også til å ville kjøpe det. 

Når du skal reklamere for et produkt er det lurt å tenke over hvor det er best å reklamere for det, og hvilke aldersgruppe du vil nå frem til. Har du bestemt deg for det, blir det lettere å lage reklamen og vinkle den i den retningen du vil. Skal du f.eks. reklamere for klær burde man heller bruke tv eller plakat i stedet for radio.

For å faktisk få folk til å bli interessert i produktet ditt, og gi dem et ønske om å eie det, er det lurt å bruke virkemidler. Du kan bruke humor, som kanskje får kjøperen til å huske produktet bedre. Du kan bruke frykt, altså å skremme dem med at hvis ikke du kjøper dette, skjer det og det. Følelser, status, familie og fellesskap, antihelter, og språket er også virkemidler som er lure å bruke. 

Skal man lage en reklame er AIDA-prinsippet en lur ting å ha i bakhodet.
A = Attention - Å skape oppmerksomhet om produktet
I = Interest - Å få folk interessert i produktet
D = Desire - Å skape et ønske om å eie produktet
A = Action - Å få folk til å faktisk kjøpe produktet


http://www.youtube.com/watch?v=3Irzq3GiLxo&list=UUx3GrvkYiVDapB_SsURKzmA
Reklamen om tine syns jeg klarer å bruke virkemiddelet humor ganske godt.

Av: Kristin Ånesen

onsdag 20. mars 2013

Parallellkobling

Når to eller flere like lamper koble parallelt, vil strømmen fordele seg likt mellom lampene, og de vil lyse like sterkt. Om én lampe går, fortsetter de andre lampene og lyse. 

Eksempler på parallellkobling er billys.

Av: Kristin Ånesen

Seriekobling


I en seriekobling er strømmen lik i hele kretsen, og lyspærene lyser like sterkt.
Hvis en lyspære slukker, slukker også alle de andre lyspærene i kretsen.

Eksempel på en seriekobling er juletrelys.

Av: Marion Hogstad


fredag 15. mars 2013

Spenning

Spenning er det som skyver strømmen gjennom en ledning. vi kan sammenligne det med en vannslange, jo mer du skrur på krana, jo høyere spenning blir det i vannet. Jo mere trykk desto høyere spenning.

Spenning måles i volt (V) med et voltmeter.
Av: Martine Grefstad Helgen


Ohm's lov


Sammenhengen mellom spenning, strømmen og motstanden i en krets kan oppsummeres i Ohms lov:
Spenning= motstand* strøm
U=R*I

I vitenskapen bruker vi symboler i stedet for begrepene spenning, motstand og strøm. Spenning har symbolet U, motstand har symbolet R og strøm har symbolet I. Dermed kan Ohms lov forstås over hele verden.

Av: Martina Gregersen

Motstand


Motstand måles i Ohm, og er det som forteller hvor vanskelig det er for elektronene å komme gjennom et materiale.

Vi kan ha lav motstand og høy motstand.
Ved lav motstand er det lett for elektronene å komme i gjennom materialet, og ved høy motstand er det vanskelig for elektronene.

Metaller og kobber er eksempler på materialer som gjør det lett for elektronene å komme gjennom. Plast, gummi er eksempler på materialer som gjør det vanskelig for elektronene å komme gjennom. Materialer som gjør det vanskelig for elektronene å komme gjennom kalles isolatorer. Isolatorer beskytter oss for eksempel mot å få strøm i kroppen.

Av: Marion Hogstad

torsdag 14. mars 2013

Strøm

Elektrisk strøm er elektroner som er i bevegelse.
Man måler strømstyrke i Ampere (A). Sammenligner man strøm med vannet som strømmer gjennom en vannslange, er strømstyrken hvor mye vann som passerer et punkt på vannslangen på et sekund.

Av: Kristin Ånesen